bron en foto: Universiteit Gent

De sculptuur heet Aerolis en reist eind deze week naar het MoMA in New York voor de Biodesign Challenge.

Stedelijke luchtfilter

Aerolis is ontworpen door 4 masterstudenten Bio-ingenieurswetenschappen (UGent) en 1 student Architectuur (LUCA School of Arts). Zij wilden iets doen aan de vervuilde lucht in steden en kwamen zo op het idee om iets te ontwerpen dat kunst en wetenschap samenbrengt.

“Luchtvervuiling is een ernstig milieu- en maatschappelijk probleem, vooral in stadsomgevingen. Groeiende steden en toenemend verkeer leiden tot zwaar vervuilde stadslucht, wat slecht is voor de gezondheid van de inwoners. Uit deze problematiek vloeit ons project voort: een filterende structuur die een lokale bubbel van zuivere lucht creëert in een stedelijke omgeving.” Arne Saldi (student Bio-ingenieurswetenschappen aan de UGent).

Aangepast aan locatie

Het ontwerp van Aerolis is gebaseerd op gegevens van het weer in de buurt van waar de sculptuur moet komen.
Zo verzamelen de studenten bijvoorbeeld data over de windrichting en windsnelheid, en maken ze op basis van die gegevens het ontwerp dat voor elke plaats uniek is.

Zo werkt het

De sculptuur wordt gemaakt uit een materiaal dat kan aangepast worden met gespecialiseerde micro-organismen. De aanwezige micro-organismen gebruiken de vervuilde lucht als voedingsstof. Door de vorm en de vele openingen in de sculptuur kan de lucht makkelijk tot aan de zuiverende lagen.

“Je zou kunnen zeggen dat onze sculptuur de vuile lucht als het ware opeet. Bovendien kunnen de studenten een laag met specifieke proteïnes aanbrengen op de sculptuur. Die laag zorgt ervoor dat de lucht extra goed gezuiverd wordt, maar kan er ook voor zorgen dat de sculptuur fluoresceert of aangeeft wat de luchtkwaliteit ter plaatse is.” Student Arne Saldi.

Biodesign Challenge

Op 21 en 22 juni stellen de Vlaamse studenten hun ontwerp voor op de internationale Biodesign Challenge in het Museum of Modern Arts (MoMA) in New York. Deze wedstrijd biedt jonge onderzoekers en ontwerpers een podium om biotechnologie dichter bij de mensen te brengen via interessante ontwerpen.


Werd je blij van dit nieuws? Jij kan ons ook blij maken door 1 euro (meer mag natuurlijk ook) per maand over te schrijven op onze Triodosrekening (Goed Nieuws vzw): BE18 5230 8103 2865 - BIC-code TRIOBEBB. Jouw steun helpt ons om goed nieuws te blijven verspreiden. Merci! ❤

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here