bron & foto: Mobile School

Deze week was het groot feest bij Mobile School vzw. Ze slaagden erin om de 50ste mobiele school op te starten in Polen, Gliwice. De mobiele school is een schoolbord op wielen en geeft straathoekwerkers letterlijk de mogelijkheid om de school naar de straat te brengen. GTW Gliwice, de nieuwste lokale partner van Mobile School vzw, is alvast razend enthousiast om met hun nieuw materiaal aan de slag te gaan!

Mobile school

Mobile School vzw is een Belgische organisatie die zich wereldwijd inzet voor straatkinderen. Ze ondersteunen lokale projecten met educatief materiaal (een schoolbord op wielen –de mobiele school- en panelen om aan het bord te hangen) en interactieve trainingen voor straathoekwerkers. Dit allemaal met het doel om de eigenwaarde van de kinderen te verhogen. Jaarlijks hebben de straathoekwerkers meer dan 70 000 contacten met straatkinderen aan de mobiele schooltjes in 25 landen in Latijns-Amerika, Azië, Afrika en Europa.

Gliwice: een nieuwe thuis voor de mobiele school

De nieuwste partner van Mobile School vzw, GTW Gliwice, ging deze week de eerste keer op straat met de mobiele school. In de jaren ‘80 was Gliwice een rijke stad die de vruchten plukte van de actieve mijnindustrie. Nadien ging het bergaf door het verval van de mijnbouw in Europa. Werkloosheid trof Gliwice ontzettend hard en het bevolkingsaantal nam af met bijna 20%.

De gevolgen zijn treffend. Verval, leegstand, alcoholisme, familiaal geweld drijven kinderen meer en meer naar de straten toe, op zoek naar ademruimte. Hoewel kinderen verplicht naar school moeten, wordt er echter geregeld gespijbeld door de kinderen, of worden ze van het kastje naar de muur gestuurd omwille van hun té expressief gedrag.

GTW Gliwice zet zich sinds 2004 in voor kinderen, jongeren en families in de regio. Ze doen dit door het organiseren van sportactiviteiten, preventieve en sensibiliserende activiteiten, culturele activiteiten en straathoekwerk.


Werd je blij van dit nieuws? Jij kan ons ook blij maken door 1 euro (meer mag natuurlijk ook) per maand over te schrijven op onze Triodosrekening (Goed Nieuws vzw): BE18 5230 8103 2865 - BIC-code TRIOBEBB. Jouw steun helpt ons om goed nieuws te blijven verspreiden. Merci! ❤

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here