bron: IPS - foto: Pixabay

Het aantal verkeersdoden in de EU is voor het tweede jaar op rij met 2 procent gedaald.

Uit voorlopige cijfers die de Europese Commissie vandaag (dinsdag) vrijgaf, blijkt dat verkeersongelukken vorig jaar aan 25.300 mensen het leven kostten. Dat is een daling met 2 procent tegenover 2016.

Sinds 2010 is het aantal verkeersdoden al met 6200 teruggedrongen, een daling met 20 procent. Dat is bemoedigend, zegt de Commissie, maar nog ver van het doel om het aantal slachtoffers te halveren tegen 2020.

Bovendien raakten vorig jaar nog eens 135.000 mensen zwaargewond in het verkeer, onder wie een groot aantal kwetsbare weggebruikers zoals voetgangers, fietsers en motorrijders. Die doden en gewonden hebben ook een enorme socio-economische kost, geschat op 12 miljard euro per jaar.

Rouw en pijn

Reden genoeg om de Europese wegen nog veel veiliger te maken, vindt de Commissie. “25.300 mensen hebben het leven gelaten op onze wegen vorig jaar, en nog veel meer slachtoffers blijven achter met verwondingen die hun leven hebben veranderd”, zegt Commissaris voor Transport Violeta Bulc. “Achter die cijfers schuilen evenveel verhalen van rouw en pijn.

Verkeersveiligheid is natuurlijk een verantwoordelijkheid die gedeeld wordt met de lidstaten, maar ik geloof dat de EU meer kan doen om de burgers te beschermen. De commissie werkt momenteel aan een aantal concrete maatregelen die we de komende weken zullen aankondigen. De ambitie is duidelijk: meer levens redden op onze wegen.”

Met een gemiddelde van 49 doden per miljoen inwoners zijn de Europese wegen veruit de veiligste in de wereld. Binnen de EU scoren Zweden (25 doden per miljoen inwoners), Groot-Brittannië (27), Nederland (31) en Denemarken (32) het beste.  In vergelijking met 2016 maakten Estland en Slovenië het meeste vooruitgang, met een daling van het aantal slachtoffers van respectievelijk 32 en 20 procent.

België telde vorig jaar 55 verkeersdoden per miljoen inwoners, een daling met 3 procent tegenover 2016 en met 26 procent tegenover 2010, toen ons land nog 77 verkeersdoden per miljoen inwoners telde.


Werd je blij van dit nieuws? Jij kan ons ook blij maken door 1 euro (meer mag natuurlijk ook) per maand over te schrijven op onze Triodosrekening (Goed Nieuws vzw): BE 18 5230 8103 2865. Jouw steun helpt ons om goed nieuws te blijven verspreiden. Merci! ❤

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here