bron: IPS - foto: Pixabay

Koffieketen Starbucks investeert 10 miljoen dollar in de ontwikkeling van een volledig recycleerbare en composteerbare koffiebeker. Die moet over drie jaar op de markt zijn.

“Niemand is tevreden met de kleine stapjes die de industrie heeft geboekt tot nog toe – het gaat gewoon niet snel genoeg”, zegt Colleen Chapman van Starbucks. “Nu starten we dus een ambitieuze zoektocht: samenwerken met de industrie om een volledig recycleerbare en composteerbare beker op de markt te brengen.”

Starbucks zet 10 miljoen dollar opzij voor een consortium in partnerschap met Closed Loop Partners. Het moet de eerste stap zijn in de ontwikkeling van de “NextGen Cup”, die niet meer op afvalstorten terecht mag komen maar gerecycleerd moet kunnen worden als nieuwe beker, servet of een ander product, of composteerbaar is.

Het consortium moet beurzen uitreiken voor ondernemers met beloftevolle ideeën en nodigt participatie uit van de industrie. Opvallend: Starbucks belooft een open source-aanpak, zodat ook andere spelers de innovaties kunnen toepassen.

4 miljard bekers per jaar

De beslissing komt er na toenemende druk door Stand.earth, een coalitie van milieubewegingen. Die heeft al bijna een miljoen handtekeningen verzameld om Starbucks te herinneren aan de eerdere beloftes voor een duurzamere koffiebeker.

De coalitie verwelkomt de aankondiging, maar houdt ook een slag om de arm. “Starbucks heeft vandaag beloofd iets te doen aan hun ‘4-miljard-wegwerpbekers-per-jaar-probleem’, en plaatst zich daarbij aan de juiste kant van de geschiedenis wat betreft bossen en het klimaat – althans dat denken we”, zegt Todd Paglia, directeur van Stand.earth.

“Maar omdat het al hun derde belofte is, hebben we meer details nodig over dit plan”, zegt Paglia. “Pas dan zullen we de druk verschuiven naar Costa Coffee, McDonald’s, Peet’s en andere bedrijven die een duwtje nodig hebben om te veranderen.”


Werd je blij van dit nieuws? Jij kan ons ook blij maken door 1 euro (meer mag natuurlijk ook) per maand over te schrijven op onze Triodosrekening (Goed Nieuws vzw): BE18 5230 8103 2865 - BIC-code TRIOBEBB. Jouw steun helpt ons om goed nieuws te blijven verspreiden. Merci! ❤

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here