De Australische verpakkingsgigant Amcor maakt in 2025 alleen nog herbruikbare of recycleerbare verpakkingen. Het is het eerste grote verpakkingsbedrijf dat zoiets belooft.

Over zeven jaar verkoopt Amcor alleen nog verpakkingsmateriaal dat 100 procent herbruikbaar of recycleerbaar is. Het is het eerste wereldwijde verpakkingsbedrijf dat zover gaat.

Amcor belooft aanzienlijk meer gerecycleerde materialen te gebruiken bij de productie van zijn verpakkingen en ook gebruikte verpakkingen te recycleren.

Het Australische bedrijf is in 43 landen actief en telt meer dan 30.000 werknemers.

Circulaire economie

Tien andere grote bedrijven, meestal klanten van Amcor, deden een gelijkaardige belofte. Het gaat om Danone/Evian, Ecover, L’Oréal, Mars, M&S, Pepsico, The Coca-Cola Company, Unilever, Walmart en Werner & Mertz Group.

Net zoals Amcor werken deze bedrijven samen met de Ellen MacArthur Foundation (EMF), een Britse stichting die de transitie naar een circulaire economie wil versnellen. EMF stimuleert ook grote kledingmerken zoals H&M om meer textiel te hergebruiken.

Drijvende vuilnisbelten

Veel plasticafval komt in de oceaan terecht. Op verschillende plaatsen in de oceanen hebben stromingen het plastic naar zogenaamde drijvende vuilnisbelten geleid. Een van de grootste is de Great Pacific Garbage Patch tussen Hawaï en Californië.

Maar het meeste plastic in zee eindigt op de zeebodem. Daar ligt volgens wetenschappers gemiddeld 70 kilogram plastic per vierkante kilometer.

Steeds meer maatregelen

De laatste maanden kondigen steeds meer overheden en bedrijven maatregelen aan om het plasticafval terug te dringen. Zo wil de Europese Commissie een belasting op plastic.

Groot-Brittannië breidt zijn heffing voor plasticzakjes, die nu al in supermarkten geldt, uit naar alle winkels, dus ook de kleinere.


Werd je blij van dit nieuws? Jij kan ons ook blij maken door 1 euro (meer mag natuurlijk ook) per maand over te schrijven op onze Triodosrekening (Goed Nieuws vzw): BE18 5230 8103 2865 - BIC-code TRIOBEBB. Jouw steun helpt ons om goed nieuws te blijven verspreiden. Merci! ❤

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here