Gent is een nieuwe straat rijker, en wat voor een. Het pad op de nieuwe verkaveling aan de Doornzelestraat heet vanaf nu ‘Denise De Weerdtpad’, met als bijschrift ‘historica van het feminisme’.

Denise De Weerdt werd in 1930 geboren in een Gents, socialistisch arbeidersmilieu. Haar universitaire studies aan de toenmalige Rijksuniversiteit Gent werden vervolgd met een doctoraat over “De Gentse textielbewerkers en arbeidersbeweging tussen 1866 en 1881: bijdragen tot de sociale geschiedenis van de Gent”, dat ze afrondde in 1968.

Naast haar onderzoek werkte ze ook als leerkracht in het rijksonderwijs en als correctrice bij Vooruit. Na haar doctoraat heeft ze verschillende belangrijke posities bekleed binnen de Koninklijke Bibliotheek van België, waaronder die van hoofdconservator.

Zichtbaar maken van gender en seksuele minderheden

Haar nalatenschap is echter veel breder dan dat. Naast een gedreven historica, waarin ze naast de arbeidersbeweging ook de vrouwenbeweging onder de loep heeft genomen, zal ze herinnerd worden als een van de oprichtsters van het fonds Suzan Daniel, het homo/lesbisch archief en documentatiecentrum. Het fonds heeft als doel alle materialen rond holebi’s en transgender te verzamelen en ter beschikking te stellen aan geïnteresseerden. Op die manier draagt zij bij tot het zichtbaar maken van gender en seksuele minderheden.

Het toekennen van deze straatnaam door de stad Gent is een mooi en terecht eerbetoon aan deze belangrijke onderzoekster, feministe en socialiste.

Bron: Eigen verslaggeving, stad Gent
Auteur: Valerie De Craene
Foto: stad Gent


Werd je blij van dit nieuws? Jij kan ons ook blij maken door 1 euro (meer mag natuurlijk ook) per maand over te schrijven op onze Triodosrekening (Goed Nieuws vzw): BE18 5230 8103 2865 - BIC-code TRIOBEBB. Jouw steun helpt ons om goed nieuws te blijven verspreiden. Merci! ❤

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here