Amerikaanse onderzoekers testen in Senegal een nieuwe methode om extreme armoede in kaart te brengen. Die maakt gebruik van gegevens over mobiel telefoongebruik. Dat moet betere voorspellingen mogelijk maken.

In de nieuwe methode maakt een computerprogramma kaarten op basis van een analyse van het gebruik van mobiele telefoontoestellen. Onderzoekers van de Universiteit van Buffalo (VS) deden de eerste testen in Senegal. Daar gingen ze met 11 miljard gesprekken en tekstberichten van meer dan 9 miljoen mobiele telefoongebruikers aan de slag.

Satellietdata

De inhoud van de gesprekken en berichten en de identiteit van de gebruikers bleven anoniem, wel konden de onderzoekers data bestuderen die aangaven waar, wanneer, hoe en met wie de telefoongebruikers communiceerden. Die gegevens combineerden ze met data van satellieten, geografische informatiesystemen en weerstations.

De onderzoekers kregen zo inzicht in voedselzekerheid, economische activiteit, toegang tot diensten en andere indicatoren van armoede. Die konden ze afleiden uit de aanwezigheid van elektriciteit, verharde wegen en landbouw en andere tekenen die op ontwikkeling wijzen.

552 zones in Senegal

Het leidde tot kaarten waarop het armoedepeil van 552 zones precies staat aangegeven. Klassieke armoedekaarten verdelen Senegal in vier zones.
De nieuwe methode levert op korte tijd zeer gedetailleerde kaarten op. Snelle, gedetailleerde kaarten maken betere voorspellingen en dus beter beleid mogelijk.

Kaarten van extreme armoede werden tot nog toe vooral gemaakt op basis van enquêtes en bevolkingstellingen. Dat is een zeer dure en tijdrovende methode. Bovendien zijn de kaarten die er het resultaat van zijn, niet gedetailleerd genoeg om doeltreffend beleid op te baseren.

Wereldwijd leven nog altijd 1,2 miljard mensen in extreme armoede. Ze hebben minder dan 1,25 dollar per dag en kunnen niet in hun basisbehoeften voorzien. De nieuwe methode staat beschreven in de Proceedings of the National Academies of Sciences.

 

Bron: IPS

foto:


Werd je blij van dit nieuws? Jij kan ons ook blij maken door 1 euro (meer mag natuurlijk ook) per maand over te schrijven op onze Triodosrekening (Goed Nieuws vzw): BE18 5230 8103 2865 - BIC-code TRIOBEBB. Jouw steun helpt ons om goed nieuws te blijven verspreiden. Merci! ❤

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here