Heartbeats vzw brengt mensen met dementie weer in contact met de favoriete muziek uit hun jeugd. Een vrijwilliger of mantelzorger brengt een bezoekje met hun muziek en bezorgt hen een unieke en intense belevenis.

Favoriete muziek uit hun jeugd

Vzw Heartbeats richt zich op mensen met dementie. Door de favoriete muziek uit hun jeugd te spelen, komen herinneringen boven. Deze zijn vaak de sleutel om hen uit het isolement te halen en terug in contact te brengen met hun omgeving.

“Zelfs al zijn hun geheugen en mogelijkheden sterk afgenomen, de ontvankelijkheid voor muziek blijft”, vertelt Stephanie Calant , oprichtster van de vzw, “Muziek opent hun hart. Dankzij muziek is er weer echt contact met hun partner of familie“

Wetenschappelijk bewezen

Bovendien is het wetenschappelijk bewezen dat muziek mensen met Alzheimer, Parkinson en dementie stimuleert in het méér aanwezig zijn en genieten van het huidige moment. Als ze luisteren naar muziek, wordt er endorfine aangemaakt. Die zorgt ervoor dat ze zich goed gaan voelen, het vermindert pijn en heeft een gunstige werking op hun gezondheid.

Stephanie Calant en het ontstaan van Heartbeats

Naast haar voltijdse job als medewerker in rusthuis vzw Vijvens besteedt Stephanie Calant ongeveer 3 uur per dag aan Heartbeats. “Mijn droom is dat Heartbeats in heel België tot bij mensen met dementie geraakt”

Het idee van Heartbeats ontstond jaren geleden toen ze een schoolproject met 17-jarigen begeleidde. De jongeren brachten wekelijks een bezoekje aan een oudere of zieke persoon. “Toen het project ten einde kwam, bleef het bij me hangen en wilde ik zoiets moois niet verloren laten gaan”

Maar ze wilde graag nog iets extra toevoegen aan de bezoekjes. “Een muzikaal optreden voor senioren bracht me het extraatje waar ik naar op zoek was: muziek”
Zo ontstond Heartbeats. Enerzijds het hartelijke, deugddoende bezoekje. Anderzijds de beats van herkenbare muziek, die het hart verheugen.

Speciaal voor bewoners en vrijwilligers

De muzikale bezoekjes (ook thuis) zijn niet alleen speciaal voor de bewoners zelf maar ook voor de mantelzorgers en de vrijwilligers.

“Wat is er beter om de zondagochtend mee te starten dan een bezoekje aan het rusthuis, een streepje muziek en een blije grootmoeder”, vertelt vrijwilliger Kevin.

Ook jij kan het mooie project van Stephanie steunen en mensen met dementie een speciaal moment bezorgen door zelf vrijwilliger te worden of door 1 of meerdere hoofdtelefoons te sponsoren.

Video

Meer info

vzwheartbeats@hotmail.com
www.facebook.com/heartbeatsvzw

Foto’s & video: Leo De Bock
Auteur: Jeroen Ongenae


Werd je blij van dit nieuws? Jij kan ons ook blij maken door 1 euro (meer mag natuurlijk ook) per maand over te schrijven op onze Triodosrekening (Goed Nieuws vzw): BE18 5230 8103 2865 - BIC-code TRIOBEBB. Jouw steun helpt ons om goed nieuws te blijven verspreiden. Merci! ❤

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here