Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat negatieve emoties verminderd kunnen worden met behulp van verbeelding.

Christien Slofstra toont met twee experimentele studies in haar proefschrift aan dat negatieve emoties verminderd kunnen worden met behulp van verbeelding. Gezonde deelnemers haalden een negatieve herinnering op en gingen het beeld dat ze hadden vervolgens in hun verbeelding veranderen, bijvoorbeeld door de kleuren aan te passen. De negatieve emotie die ze eerst bij het beeld voelden verminderde dan.

Vervolgens onderzocht Slofstra of zulke simpele technieken ook kunnen werken bij mensen met een depressie of die in het verleden depressief zijn geweest. Met behulp van een app op hun smartphone vulden mensen meerdere keren per dag in hoe ze zich op dat moment voelden. Momenten waarop mensen meer verbeelding gebruikten waren de momenten waarop ze zich beter voelden. Dit was zowel het geval bij mensen die in het verleden depressief zijn geweest als bij mensen die nooit depressief zijn geweest. Dat verbeelding en positieve emoties samenhangen betekent overigens niet per se dat het versterken van verbeelding ook de stemming zal verbeteren.

Tot slot onderzocht Slofstra of negatieve emoties veranderen bij mensen die meerdere keren depressief zijn geweest en een terugvalpreventiebehandeling kregen. Door herhaaldelijk de emoties te meten konden emotionele veranderingen binnen personen gedetecteerd worden. Het bleek dat deze veranderingen sterk verschilden van persoon tot persoon. Een vraag voor vervolgonderzoek is of deze emotionele veranderingen een aankondiging zouden kunnen zijn van een volgende depressieve episode.

Bron: Rijksuniversiteit Groningen

Foto: Pixabay

 


Werd je blij van dit nieuws? Jij kan ons ook blij maken door 1 euro (meer mag natuurlijk ook) per maand over te schrijven op onze Triodosrekening (Goed Nieuws vzw): BE18 5230 8103 2865 - BIC-code TRIOBEBB. Jouw steun helpt ons om goed nieuws te blijven verspreiden. Merci! ❤

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here