Natuurbescherming door inheemse en andere plaatselijke bevolkingsgroepen kan effectiever dan overheidsprogramma’s, blijkt uit onderzoek in het Amazonegebied.

Onderzoekers van de universiteiten van Cambridge en East Anglia en het Peruaanse ministerie van Milieu bekeken de effectiviteit van verschillende initiatieven in de Peruaanse Amazone tussen 2006 en 2011.

Alle initiatieven bleken effect te hebben, vergeleken met niet-beschermd land. Maar de in gebieden die door de inheemse bevolking beschermd werden, bleken de projecten gemiddeld genomen effectiever.
Ontbossing

De onderzoekers keken naar de ontbossing en degradatie in de betreffende gebieden. “De vaststelling dat de degradatie en ontbossing effectief werden teruggedrongen, vergeleken met niet-beschermde gebieden, is erg bemoedigend”, zegt hoofdauteur Judith Schleicher, verbonden aan het departement Geografie van de Universiteit van Cambridge.

Dat de ontbossing sterker werd teruggedrongen in gebieden beheerd door de plaatselijke bevolking, laat volgens haar zien dit een bijzonder effectieve manier kan zijn om het Amazonegebied te beschermen.

“Beleidsmakers moeten zich richten op verschillende mechanismen om onze snel verdwijnende tropische bossen te beschermen. Plaatselijke initiatieven verdienen daarbij meer politieke, financiële en wettelijke steun dan ze nu krijgen”, zegt Schleicher.

De resultaten werden gepubliceerd in het tijdschrift Scientific Reports.

 

Bron: IPS

Foto: pixabay


Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro - het duurt maar een minuutje. Dank je.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here