Het team van Patrik Verstreken (VIB-KU Leuven) ontdekte hoe Tau (een eiwit dat betrokken is bij meer dan 20 hersenaandoeningen) de werking van zenuwcellen verstoort, en stelt meteen ook een manier voor om in dit proces in te grijpen. Het Tau-eiwit is betrokken bij meer dan 20 hersenaandoeningen, waaronder verschillende vormen van dementie. In de hersenen van patiënten klitten deze eiwitten samen tot neuronale kluwens: eiwitophopingen die uiteindelijk gepaard gaan met het afsterven van hersencellen. Het onderzoeksteam van prof. Patrik Verstreken (VIB-KU Leuven) heeft nu ontdekt hoe Tau – nog vooraleer het samenklit – de werking van zenuwcellen verstoort, en stelt meteen ook een manier voor om in dit proces in te grijpen.

Lees het volledige artikel

Onderzoekers bij NERF (VIB-KU Leuven-imec) hebben ontdekt hoe het principe van geurlokalisatie werkt. Die inzichten zijn essentieel om te weten hoe onze hersenen precies reageren op geuren, wat dan weer erg waardevol is bijvoorbeeld om de ziekte van Alzheimer beter te begrijpen. Een team onder leiding van prof. Sebastian Haesler ging aan de slag met kampioenen in geurherkenning: muizen. Via een nieuwe diervriendelijke methode met infraroodtechnologie zagen ze dat de dieren snel de geurbron achterhaalden door prikkels in hun beide neusgaten met elkaar te vergelijken. De studie werd gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijke vakblad Current Biology.

Lees het volledige artikel

Bron: VIB

Illustratie: Joris Rogier

 

 


Werd je blij van dit nieuws? Jij kan ons ook blij maken door 1 euro (meer mag natuurlijk ook) per maand over te schrijven op onze Triodosrekening (Goed Nieuws vzw): BE18 5230 8103 2865 - BIC-code TRIOBEBB. Jouw steun helpt ons om goed nieuws te blijven verspreiden. Merci! ❤

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here